Morun 2020

Movember Run

Amsterdam

Movember 25th

“Het gaat niet om donaties, maar over het bespreekbaar maken”

“Het gaat niet om donaties, maar over het bespreekbaar maken”

We interviewen hier vaak mensen die zelf hun ziekte hebben overwonnen. Maar hoe zit het met de nabestaanden van iemand die is overleden aan prostaatkanker? Hoe gaan zij om met het verlies en waarom is Movember voor hen zo belangrijk? We spraken met Movember Run ambassadeur Heico ten Cate.

Heico ten Cate woont sinds 2010 in Utrecht en is – zoals hij zelf omschrijft – de trotse vader van Nicole (24) en Joey (23), de ‘best wel aardige’ broer van 2 broers en 3 zussen, en liefhebbende zoon van Sija Nauta en zijn overleden vader Wieger ten Cate. “Ik werk als interim Lean Consultant, Proces Specialist en Verander Manager en ben altijd op zoek naar een leuke opdracht,” voegt hij eraan toe.



Actief voor Movember

“Ik ben nu vijf jaar actief voor Movember,” vertelt hij. “Ik vind het bijzonder om een verschil te kunnen maken, samen met mijn MoBro’s en MoSistas, want elk jaar komt dat toch weer uit op een substantieel verschil. Zo krijgen we meer aandacht voor onze mannelijke uitdaging en halen we geld op voor onderzoek, wat nog steeds hard nodig is!”



Hoe kwam je in contact met Movember? “Ik geloof dat het zo’n vijf jaar geleden is gebeurd, dankzij een item op TV. Ik weet eerlijk gezegd niet meer welk programma. Ik ben daar direct met veel verve ingesprongen. Het jaar daarna zocht ik, naast het te gekke eindfeest, naar andere Movember-evenementen en zag daar ook de Movember Run tussen zitten. Hardlopen is mijn passie en voor een beetje fun kun je me altijd wakker maken. De verkleedpartij die je bij de Movember Run ziet, vind ik dan ook geweldig!”



Hoe zou je de Movember Run willen omschrijven? “Heel veel plezier, saamhorigheid, een ontspannen inspanning die ook nog eens effectief is. Je ziet ieder jaar meer deelnemers en ook het aantal toeschouwers neemt ieder jaar toe. Dat maakt het ongelooflijk gezellig. Je mag het parcours rennen, maar als je hem met een skateboard, rolstoel of step wilt afleggen, dan mag dat ook. Zolang je maar plezier hebt, het volledige parcours aflegt en je het liefst nog laat sponsoren voor Movember.”



De strijd tegen prostaatkanker



Waarom doe je zelf mee aan Movember? “Ik doe mee omdat het nodig is. Nog steeds sterven er teveel mannen onnodig aan prostaat- en teelbalkanker. Dat laat ook een mentale en emotionele schade achter bij degenen die herstellen of bij de nabestaanden van mensen die aan deze ziekte sterven. Er is zeker meer onderzoek nodig, maar ook ondersteuning en geestelijke bijstand.”



“Mijn vader ontdekte zijn ziekte bij toeval. Hij kwam in het ziekenhuis terecht, volgens mij werd er gedacht dat hij een blaasontsteking had, en dat bleek prostaatkanker te zijn. Ik heb nog twee broers en drie zussen en herinner me dat de impact groot was op ons allen. Het brengt je dichter bij elkaar. Door de ziekte en de behandelingen veranderde het karakter van onze vader en dat maakte het erg moeilijk voor ons. De één kan er veel beter mee omgaan dan de ander. Ik heb heel veel respect voor mijn broer en zusje, want zij hebben zich het minst laten afleiden en zijn zich voor hem blijven inzetten.”



Heeft de ziekte van je vader er toe geleid dat je zelf voorzichtiger bent geworden? Laat je je bijvoorbeeld zelf vaker controleren? “Ik controleer mezelf, wat ook erg effectief is, maar ik weet dat het geen kwaad kan om me ook regelmatig door een specialist te laten controleren. Weet je, mannen zijn over het algemeen minder alert op hun gezondheid dan vrouwen. Dat is ook wel de tijdgeest. Ik denk dat vrouwen veel ruimdenkender zijn dan mannen. Ze durven zich kwetsbaar op te stellen, kennen hun lichaam beter en er is veel meer aandacht voor hun gezondheid. Dat laatste komt wellicht ook door al het voorgenoemde. Mannen zijn minder toegankelijk, voelen zich er sneller ongemakkelijk bij en steken hun kop in het zand, maar vinden daar vervolgens niets. We hadden al Pink Ribbon en nu hebben we ook Movember. Ik denk dat een platform erg belangrijk is, zodat er communicatie is die gericht is op een doelgroep. Wat is er nou duidelijker en zichtbaarder dan een snor? Het zijn de simpele gesprekken die een verschil maken: ‘waarom heb je een snor, dat ziet er niet uit man!’ Vervolgens is een gesprek snel geboren, een gesprek over onze mannelijke kankersoort.”



Hoe kunnen we nog alerter zijn op prostaatkanker? “Ik denk dat het belangrijk is om jezelf te onderzoeken. Vrouwen kunnen dat en doen dat. Wij kunnen en moeten dat ook doen. Zit het in je familie, wees dan extra alert. Zoek het maar eens online op, want wijsheid is een heel goed begin van genezing en voorkoming. Of praat er anders eens over met je broers, neven, vrienden of je huisarts.”



Ambassadeur voor de Movember Run

Wat kan Movember volgens jou doen om mensen nog alerter te maken op prostaatkanker? “Ik denk dat we vooral moeten doorgaan, want meer mensen moeten er over gaan horen. Betrek er bijvoorbeeld een BN’er bij, of liefst nog een internationale held. Datzelfde geldt voor de Movember Run. Een goede BN’er zou ook hier geweldig zijn, evenals meer betrokken bedrijven, meer media-aandacht en nog veel meer! Het is een cool, stoer en geinig evenement, dus daar valt nog veel meer uit te halen. Het gaat niet in de eerste plaats om donaties, het geld, maar vooral om de aandacht en het bespreekbaar maken van een probleem.”



Je bent dit jaar ook Movember Run Ambassadeur. Wat betekent dat voor jou en hoe vul je die rol in? “Ik wil nog veel meer gaan doen dan in voorgaande jaren. Meer aandacht op het onderwerp, meedenken met de organisatie, verbindingen maken en social media misbruiken totdat ik word geblokkeerd.”



Wat wil je tenslotte zeggen tegen mensen die nog twijfelen over deelname aan de Movember Run? “Zijn er nog mensen die nog twijfelen dan? Geef ze mijn nummer en e-mailadres en ik trek ze er aan hun snorharen bij!”



Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.