Morun 2020

Movember Run

Amsterdam

Movember 25th

‘Ik geniet van het leven en laat me niets ontzeggen’

‘Ik geniet van het leven en laat me niets ontzeggen’

Johan Stam (of gewoon oom Johan voor mij) is 72 jaar oud, woont in Holten met zijn vrouw Henny en geniet zoveel hij kan van het leven. In dit interview vertelt hij over zijn leven na prostaatkanker.

“Ik was nog niet zo goed bekend met Movember, maar vind het altijd goed wanneer mensen iets doen voor de bestrijding van prostaatkanker. Persoonlijk heb ik veel meer met initiatieven zoals de Alp d’HuZes, omdat dit echt een zware opgave is en niet een vrolijk festijn, maar ik begrijp dat mensen daarin verschillen en dat voor anderen Movember weer veel aantrekkelijker is. Misschien is Movember gewoon een moderne kijk op dit probleem”.Als je er zo naar kijkt, zijn er verschillende instanties die zich met prostaatkanker bezighouden, hoewel de ene instantie meer dan de ander. Denk je dat dit zinvol is, of zou het beter zijn wanneer er slechts één instantie zich inzet voor de bestrijding van prostaatkanker? “Ik denk dat het goed is dat er meerdere instanties zijn en als je eraan lijdt, vind je het echt fijn dat er mensen begaan zijn met je. Maar uiteindelijk wil je zelf natuurlijk alleen maar gezond zijn. Daar heb je alles voor over”.Jaarlijkse controle

Prostaatkanker zit in de familie en bijna alle broers en ooms hebben er rond hun vijftigste mee te maken gehad. “Zelf kwam ik er achter tijdens de jaarlijkse controle. Er wordt dan wat bloed afgenomen waarna ze kijken naar de PSA-waarden. Ik heb mijn zoons ook geadviseerd om dit te laten controleren, want zij zijn beiden ook ouder dan veertig. Gelukkig is er bij hen nog niets ontdekt.”“Het was enorm schrikken toen ik het hoorde, want ik werd gebeld toen we op zoek waren naar een vakantiehuisje. In diezelfde week kreeg mijn vrouw te horen dat ze misschien darmkanker had (wat gelukkig niet zo bleek te zijn). Gelukkig ben ik vrij nuchter en praat er altijd vrij eerlijk over. Maar ik maak er ook wel grapjes over. Ik denk dat het belangrijk is om niet te gaan zitten treuren”.De operatie volgde en eerst werd alles met een robotarm verwijderd, waarna een tweede test volgde na zes maanden. “Toen de PSA-waarden nog steeds hoog waren, schrok ik wel. Na de 30 bestralingen die volgden, kwamen de PSA-waarden weer terug naar de normale waarden en nu ben ik volledig schoon verklaard”.Beperkingen

Ondanks de goede afloop, zijn er wel enkele beperkingen. “Als ik moet plassen, moet ik ook echt direct naar de WC gaan, want anders gaat het mis. Ik draag daarom elke dag een protector voor mannen. Dat is wel vervelend en soms gaat het ook wel mis, maar je leert er mee leven. Het gaat langzaam vooruit en mijn humeur is nu goed”.Denk je dat mannen voldoende weten over prostaatkanker? “Nee, dat denk ik niet. Veel mensen denken dat plasproblemen de belangrijkste indicatie van prostaatkanker zijn, maar ik had bijvoorbeeld nergens last van. Het ligt er echt aan waar de kanker zit. In mijn geval zat deze aan de buitenkant van de prostaat. Ik kan mannen dus adviseren om zo snel mogelijk zichzelf te laten controleren. Het komt vaker voor bij mannen van in de vijftig, maar soms ook bij mannen van in de veertig. Laat je dus tijdig controleren, zeker wanneer het in de familie zit!”Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.