Morun 2020

Movember Run

Amsterdam

Movember 25th

De Movember detox: ook ongeluk delen is een vorm van verbinden

  • Geplaatst op
  • Door Bertram Welink
  • Geplaatst in Interviews
  • 0
De Movember detox: ook ongeluk delen is een vorm van verbinden

Laurens van Luin is een MoBro van het eerste uur. Al vanaf het moment dat Movember actief werd in Nederland, zette hij zich in voor het goede doel. Dat leverde hem zelfs een rol op als het gezicht van Movember, waarmee zijn gezicht tot op Times Square te zien was. We spraken hem over het belang van Movember in Nederland en in het buitenland.

Als je Laurens’ naam op internet intypt, zie je een waslijst van resultaten gerelateerd aan duurzame voeding. Zijn bedrijf Manic Organic wordt dan ook neergezet als de duurzaamste cateraar van Den Haag. Na veel horeca-ervaring in Berlijn en Londen - hij woonde zelfs naast het Movember-kantoor en deed in deze periode zowel ervaring bij hotels als corporates op - realiseerde hij dat hij liever zelf de touwtjes in handen had. Dat was ook de start van zijn carrière in duurzaamheid. “We waren 10 jaar geleden al bezig met waar veel bedrijven nu aan beginnen; het verduurzamen van het hele proces. Van duurzame kleding, tot people management en zelfs waste management. Onze meubels waren van gerecycled materiaal en we werkten met goede doelen samen. Alles moest duurzamer,” aldus Laurens.steun je lokale snorren 

De nasleep van een ziekte

Op zijn zesentwintigste ontdekte Laurens dat hij teelbalkanker had. “Dat was echt een klap in m’n gezicht, want alles kwam dat jaar samen. Het ging uit met mijn vriendin, dus ik moest op zoek naar een andere woning, en dan hoor je dat je ziek bent. Na afloop van de ziekte was het niet zeker of ik wel kinderen kon krijgen. Bovendien had de ziekte een overduidelijke nasleep. Ik heb nog steeds niet dezelfde energie en merk dat bijvoorbeeld bij het sporten. Daarnaast zijn er ook gewoon praktische zaken die opeens moeilijker worden. Zo was het ontzettend moeilijk om een hypotheek te krijgen. Op dat moment ben je je onschuld kwijt. Je bent boos en vraagt je af waarom dit toch met jou gebeurt.”2006 vs 2014 curing cancer 

“Als ik er nu op terugkijk, dan vind ik dat de nazorg sowieso erg summier was. Revalidatie kun je eigenlijk samenvatten in 3 elementen: fysiek, mentaal en voeding. Als je je beide benen breekt, dan is er een uitgebreid revalidatieproces. Maar in het geval van kanker zegt iemand op een gegeven moment tegen je ‘je bent weer beter, probeer het maar weer’ terwijl je je eigenlijk nog heel erg ziek voelt. Pas na mijn derde chemokuur vroeg iemand me of het niet een goed idee zou zijn om eens contact met een psycholoog te zoeken om te bespreken wat dit eigenlijk allemaal met je doet.”

“Mentale zorg wordt overigens sowieso erg onderschat in Nederland en daarom is het ook goed dat Movember daar nu meer aandacht aan besteedt. Ik las dat een derde van alle ziektekosten in Nederland al besteed worden aan mentale klachten. Het verbaast me ook eigenlijk niet. We leven een vluchtig bestaan met weinig diepgaande relaties. Je swiped links of rechts en iedereen is de beste versie van zichzelf. We zijn veel meer met onszelf bezig en veel minder met onze omgeving. Ik maak me daar oprecht zorgen over.”

“Toch is ook zeker niet alles negatief aan de ervaring die ik heb gehad, want ik heb er zeker ook wat van geleerd. Zo heb ik geleerd dat je wel echt voor je doelen moet gaan, zoals in mijn geval het starten van een eigen onderneming. Waar anderen misschien mee zitten – of tegenop kijken – zie ik minder als een probleem. Dat werkt soms in mijn voordeel, maar soms ook als nadeel, omdat mensen zich dan weer niet serieus genomen voelen in hun situatie.”Contact met Movember

Vanaf het begin was Laurens actief, samen met enkele vrienden die ook allemaal startende ondernemers waren. “We hadden allemaal een eigen bucket list en daar maakten we dan filmpjes van. Movember leerde ik in Amsterdam kennen waar ik bevriend raakte met Anthony, die zich lange tijd voor Movember heeft ingezet. Movember is voor mij een maand van bezinning, een moment om even te ontsnappen aan de stress van het dagelijkse leven en bezig te zijn met jouw gezondheid en de gezondheid van de mannen (en vrouwen) om je heen. Noem het een soort detox van alles wat je opslurpt, zoals je vroeger ging vasten. Het is ook een maand van samen naar dingen om je heen kijken en samen tijd doorbrengen. Ook ongeluk delen is een vorm van verbinden. Je komt daardoor tot nieuwe inzichten en kunt wellicht iets voor een ander betekenen, wat natuurlijk altijd goed voelt.” 

“Ik merk wel dat het enthousiasme voor Movember de laatste jaren wat is afgenomen, ook bij mijn vrienden, en dat vind ik jammer. Als mensen om je heen zich ergens met veel energie voor inzetten, dan doe jij dat ook sneller. Energie is nu eenmaal aanstekelijk. Nu ik zelf een drukke baan heb en voor mijn dochtertje moet zorgen, merk ik ook wel dat we met z’n allen erg weinig tijd hebben. Iedereen moet werken, want anders is een hypotheek niet meer op te brengen. En als je dan een gezinnetje hebt, of zelf de verantwoordelijkheid draagt om een kind op te voeden, dan heb je vaak te weinig tijd over voor andere dingen zoals vrijwilligerswerk. Voor sommigen is tijd niet het probleem, maar is de snor weer een drempel – hoewel het dragen van een snor natuurlijk helemaal niet verplicht is voor Movember. Wel zorgt de snor er voor dat je sneller gesprekken met mensen hebt en kunt uitleggen waarom je een snor laat staan en wat Movember voor je betekent. Je merkt alleen dat dat ludieke karakter met name zeer goed werkt bij de eind twintigers en de begin dertigers. Als je die groep actief kunt houden, dan profiteert een stichting als Movember daar van.”

“De Movember-maand is overigens naar mijn mening een maand om jezelf uit te dagen en jezelf doelen te stellen. Bijvoorbeeld; drie keer in de week te sporten, twee keer in de week met een goede vriend te gaan eten die je lang niet hebt gezien, vijf kilo afvallen, contact herstellen met iemand waar de relatie mee verslechterd is…oftewel, van de dingen die niet zo goed gaan, gaan we proberen iets positiefs te maken. Als je dat in teamverband kunt doen, met een paar gasten, dan maakt dat het ook leuk. En als daar dan de snor bij komt en je gemeenschappelijke doel, dan is het plaatje compleet. Dat er dus iets moois uitkomt.”

Doe je dit jaar weer mee aan Movember? “Ja, dat zeker, al zal het dit jaar wel een minder uitbundige deelname worden. Het lijkt me wel erg leuk om samen met jullie een team te vormen, want zoals ik al zei, energie is aanstekelijk!”

Daar zijn we het natuurlijk helemaal mee eens! We raden dan ook iedereen aan om vrienden, familie en collega’s met veel energie uit te nodigen voor de Movember Run Amsterdam op 30 november. Meld je snel aan! En eh, een snor is zeker niet vereist.Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.