Wat is er gebeurd met de Movember-donaties van vorig jaar?
- Geplaatst op
- Door Bertram Welink
- Geplaatst in Nieuws
- 0
Door je aan te melden voor de Movember Run Amsterdam, doneer je aan de Stichting Movember. Maar wat doet Movember eigenlijk met jouw bijdrage? Hier volgt een overzicht van de activiteiten die Movember afgelopen jaar heeft gesteund.
Voordat we het gaan hebben over deze activiteiten, laten we eerst aan de hand van enkele statistieken uit Nederland zien waarom deze bijdrage zo belangrijk is (bron: Movember).
De gezondheid van de man
- * De gemiddelde levensduur van Nederlandse mannen is drie jaar korter dan voor vrouwen (momenteel 80 jaar tegenover 83 jaar)
- * Kanker is nog steeds doodsoorzaak nummer 1 in Nederland
- * Meer dan de helft (56%) van de Nederlandse mannen heeft een overgewicht.
Prostaatkanker
- * Prostaatkanker is de meest gediagnostiseerde vorm van kanker bij Nederlandse mannen
- * In 2015, kregen 10.497 mensen de diagnose prostaatkanker
Teelbalkanker
Teelbalkanker komt het meeste voor bij mannen onder 45.
Fysieke inactiviteit
23.7% van de Nederlandse mannen bewoog te weinig in 2015.
Projecten die in 2016 door Movember werden ondersteund
Afgelopen jaar heeft Movember zich in Nederland met name gericht op het ondersteunen van prostaat- en teelbalkankeronderzoek. Wereldwijd werden ook initiatieven ondersteund die bijdroegen aan het verlagen van het hoge aantal zelfmoorden bij mannen. Movember-donaties gingen in Nederland naar de volgende projecten:
GAP 1 Projecten
Lokale onderzoekers hebben met het wereldwijde GAP1 team samengewerkt om betere testen te ontwikkelen, die een beter onderscheid kunnen maken tussen vormen van prostaatkanker met een laag risico en een hoog risico. Op die manier kan de behandeling worden aangepast op het type kanker dat is vastgesteld.
GAP 2 Imaging
In Nederland geeft Movember geld aan onderzoekers die werken aan het GAP 2 Imaging project. Deze onderzoekers ontwikkelen nieuwe opsporingsmethoden en technieken die helpen bij het tijdig ontdekken van uitzaaiing van prostaatkanker.
GAP 3 Active Surveillance
Professor Chris Bangma, Hoofd Urologie bij de Erasmus Universiteit, geeft leiding aan het GAP project Active Surveillance in Nederland. Dit levert de grootste gecentraliseerde Active Surveillance database voor prostaatkanker op, waarbij mannen met een lage risico vorm van prostaatkanker regelmatig worden gemonitord. Dit helpt bij het ontwikkelen van nieuwe therapeutische richtlijnen en zal uiteindelijk helpen bij het reduceren van overbehandeling en moet bovendien leiden tot een betere levenskwaliteit.
GAP5
Het GAP5 Testicular Cancer TIGER trial is een grote multinational clinical trial die onderzoekt wat de beste behandelingen zijn voor mannen die een relapse van teelbalkanker krijgen, ondanks dat ze zijn behandeld met chemotherapie. Onderzoekers in Nederland ontvangen hiervoor geld van Movember. Professor Leendert Looijenga van de Erasmus Universiteit maakte deel uit van de stuurgroep.
Als je meer wilt weten over de wereldwijde projecten die worden ondersteund door Movember, bezoek dan de pagina The Work We Fund op de Movember-website. Als je vandaag al een bijdrage wilt leveren, meld je dan aan voor de Movember Run Amsterdam!
Reacties
Wees de eerste om te reageren...