Morun 2020

Movember Run

Amsterdam

Movember 25th

“Als je iets voor een ander kunt doen, waarom dan niet?”

  • Geplaatst op
  • Door Bertram Welink
  • Geplaatst in Interviews
  • 0
“Als je iets voor een ander kunt doen, waarom dan niet?”

Alexander Hodge werd geboren op Curaçao en verhuisde op 1,5 jarige leeftijd naar Nederland. Als jong ventje was hij al een echte sporter. Het maakte niet uit wat hij deed, ‘Alex’ wilde kostte wat kost de beste zijn. Ook nu nog is hij zeer begaan met sport, ‘omdat het mensen samenbrengt en gelukkig maakt’, zoals hij zegt. Hij werd een sporticoon in Amsterdam en omstreken en zet zich nu ook in voor Movember. Wat maakt hem zo enthousiast?

De jonge jaren

Op jonge leeftijd besloot Alexander samen met zijn moeder dat voetbal zijn sport zou zijn. Net als met alle andere sporten schopte hij het ver en voetbalde voor Omniworld, een grote club in Almere. Maar Alexander werd ouder en wilde uitgaan en merkte dat voetballen niet het allerbelangrijkste meer voor hem was.

Hij besloot om het voetballen te gaan combineren met een sportopleiding en dankzij zijn topsportstatus kon hij eenvoudig les gaan geven. Hij schreef zich in bij de ALO en rondt momenteel een opleiding als gymleraar af.

Een half jaar geleden werd hij vader van een zoon. Zijn vriendin woont in Düsseldorf en dat betekent dat hij veel reist om zijn jonge zoon en vriendin te zien. “Vanaf januari gaan we samen een leven opbouwen in Amsterdam,” vertelt hij.

Al snel wordt duidelijk dat Alexander niet graag stil zit. Hij is een rencoach bij Nike, heeft een eigen bootcamp club, geeft les en is zelfstandig ondernemer. “Ik houd van avontuur en doe er alles aan om dat in alles wat ik doe terug te laten komen,” legt hij uit.Het belang van Movember

Waarom is Movember voor hem zo belangrijk? “Ik denk dat er nog steeds heel veel steun nodig is voor een ziekte als kanker. Als we samen de middelen kunnen vinden om de ziekte tegen te gaan, waarom zouden we dat dan niet steunen?”

Hij geeft aan zelf mensen in zijn omgeving te zijn verloren aan de ziekte. “Dat laat je zien hoe realistisch de ziekte is en hoe dichtbij het kan komen. Op dat moment weet je weer hoe belangrijk het is om voor de gezondheid van de man te strijden.”

En hoe zit dat met geestelijke gezondheid; een andere belangrijke pijler voor Movember? “Eigenlijk is dat hetzelfde. Als je iets voor anderen kunt doen, waarom zou je dat dan niet doen? Leef en laat leven! Zelfs als ik daar mijn beperkte vrije tijd voor moet opgeven; ik doe het graag.”

Zelf heeft Alexander ook een activiteit opgezet om geld in te zamelen voor Movember. “Ik geef al bootcamps, dus nu zamel ik via de bootcamps geld in voor het goede doel. In Almere geef ik nu een tweede bootcamp. De eerste keer waren er maar 4 personen, maar die waren wel supergemotiveerd. Die motivatie geeft me energie en daar gaat het om.”De samenwerking met A-dam Underwear

Alexander kwam in contact met Movember via A-dam Underwear, dat dit jaar zeer actief betrokken is bij Movember en de Movember Run Amsterdam. “Ik ontmoette Stephan en Steven in de Nike Store in de Kalverstraat. Ze waren op zoek naar een paar schoenen en er was direct een klik. Ze vroegen me vervolgens of ik een commercial met hen wilde maken en dat werd direct een succes. De volgende keer dat ze me vroegen was het voor Movember.”

Hoe komt zoiets dan op gang? “Ach, ik praat met iedereen. We hadden het over wakeboarding, wat ik ook doe en ze vertelden me dat ze zoiets ook wilden doen, maar dan met paarden. Hiermee wilden ze het eerste WK Horseboarding ter wereld organiseren in IJmuiden. Dat was natuurlijk geweldig!”

De video’s die A-dam Underwear maakte voor Movember - in samenwerking met onze eigen MoBro Motivator Hendrik - kregen zeer veel aandacht op internet. “We hebben heel veel gelachen. De mannen van A-dam Underwear vroegen me of ik nog een snor had. Dus ik zei: wacht even 2 weken en dan heb ik weer een goede snor en kunnen we filmpjes maken. Hendrik en ik zijn met het pondje naar Noord gegaan en renden vervolgens naar de feestlocatie van A-dam Underwear, een oud kerkje, waar we nog wat rond hebben gerend. Maar er gingen ook wel dingen echt mis. Zo bleven de kleren van Hendrik in de metro liggen, terwijl hij in zijn onderbroek op het metrostation stond. De beveiliging van het metrostation raakte vervolgens echt in paniek. Daar hebben we hard om gelachen.”

De betekenis van Movember

Movember lijkt te staan voor opvallen, een beetje eigenwijsheid, maar ook heel veel respect voor mensen die dat het hardst nodig hebben. Die drie elementen lijken Movember, A-dam Underwear, de Movember Run maar jij zelf ook allemaal te delen. Is dat wat de kracht is van het Movember evenement?

“Ik denk het wel. Als ik naar mezelf kijk; A-dam Underwear zocht iemand die er gespierd uitzag met mooie tattoos. Dus ik zei; ach, dat kan ik wel! Ik heb misschien geen tattoos, maar die snor heb ik binnen 2 weken en ik heb rasta haar. Wat ik belangrijk vind is dat we met elkaar genieten. Als je een goede daad kunt doen voor anderen, doe dat dan. Wie goed doet, goed ontmoet!”Het belang van hardlopen

Wat maakt hardlopen zo belangrijk voor je? “Ik geniet ervan als ik mensen bij elkaar kan brengen. Bij de Nike Store verzamelen we iedere woensdag om half 7 en rennen dan met een groep van zo’n 120 man. Ons record staat op 188 man. We zijn met de vaste kern ook naar Berlijn en Parijs gegaan. We doen leuke dingen; samen eten, salsa dansen en ga zo maar door. Ik doe het voor de vrolijke gezichten. Op 6 maart is de marathon van Rotterdam en daar trainen we nu al naartoe.”Het belang van de Movember Run Amsterdam

“Ik geloof in het concept van de Movember Run Amsterdam. Juist omdat veel mensen zich verkleden of in ieder geval een (plak)snor dragen, is de sfeer direct al een stuk vrolijker. Vijf kilometer is bovendien goed te doen. Je creëert een mooie band, iets ‘epics’. Je bent met een groep mensen die allemaal het beste beentje voor hebben voor de wereld.”

Doe je zelf mee? “Jazeker! Zoals ik al zei is mijn vriendin kort geleden bevallen en samen proberen we haar weer in goede sportieve vorm te krijgen. We trainen samen als ik in Duitsland ben. Ons doel is om haar in 6 maanden tijd naar een halve marathon te krijgen en deze Movember Run Amsterdam van 5km is daarvoor een goede start. Ik ben eigenlijk van plan om met de kinderwagen te komen rennen. Als we daar dan foto’s van maken, dan kan ik later tegen die kleine zeggen: kijk, dat was jij. Jij was er toen ook bij en dat was je eerste hardloopwedstrijd. Dat zou toch prachtig zijn?”

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.