Morun 2020

Movember Run

Amsterdam

Movember 25th

“Eén keer per jaar aan je gezondheid denken is niet genoeg”

  • Geplaatst op
  • Door Bertram Welink
  • Geplaatst in Interviews
  • 0
“Eén keer per jaar aan je gezondheid denken is niet genoeg”

Wesley van der Gouw zit in de nationale top van de atletiek (lange afstand). Op zijn Twitter-account schrijft hij ‘Waalwijker en proud to be gay’. Wat betekent Movember voor de gay community en wat voor hemzelf? In een veertig minuten durend interview geeft hij al zijn antwoorden.De man Wesley van der GouwWesley begon zeven jaar geleden op zijn 23e met hardlopen, nadat hij door vrienden was aangespoord. Al snel werd hij er goed in en begon wedstrijden te winnen. Dat was het begin van zijn hardloop carrière en gelijktijdig het einde van zijn studie.

“Spijt heb ik er nooit van gehad. Hardlopen en studeren was gewoonweg niet te combineren. Ik heb Europa Cups gelopen en ben tweede van Nederland geworden op de 10.000 meter. Dan weet je dat je daar de volledige focus voor nodig hebt,” legt hij uit.

“De kans dat ik mijn studie – of in ieder geval werk in die richting - na mijn veertigste weer oppak, is vrij groot. Nu combineer ik het hardlopen met een parttime baan bij PostNL en dat gaat prima.”

Wesley begon relatief laat met professioneel hardlopen. “Ik wist natuurlijk op school al wel dat ik redelijk goed kon hardlopen, maar pas op late leeftijd kwam ik erachter dat ik goed genoeg was om ook op hoog niveau hard te lopen.”Het belang van deelnameVolgens Wesley komt prostaatkanker veel voor in zijn tak van sport en daarom vindt hij het belangrijk om aandacht te vragen voor de gezondheid van de man. “Naar mijn idee mag er sowieso meer aandacht komen voor de gezondheid voor de man. Vrouwen krijgen terecht veel aandacht, maar ook bij mannen komen vreselijke ziektes voor. Dat begint bij jonge leeftijd en gaat door zolang je leeft.”

Wat kunnen mensen dan doen om gezonder te leven? “Ik denk dat het begint bij beter eten. Wat je in je mond stopt kan veel invloed hebben op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar vooral ook bewegen. Als je 30 minuten per dag iets doet, zorg je dat kwalijke stoffen je lichaam verlaten en daardoor voel je je geestelijk en lichamelijk gezonder.”

Krijg je daar als topsporter begeleiding in? “Ja, maar ik probeer natuurlijk zelf ook zo natuurlijk mogelijk te eten. Twee ons groenten, twee stuks fruit. Maar soms mag je ook best gewoon iets lekkers eten, hoor. Ik hoor vaak dat je van bietensap kanker kunt krijgen. Nou, ik heb het eens opgezocht. Dan moet je wel heel veel bietensap drinken! Zorg gewoon dat je alles met mate doet, dan komt het wel goed.”Movember en de gay communityOp Wesley’s Twitter-account staat ‘proud to be gay’; wat betekent Movember voor de gay community? “Homoseksuelen zijn nu eenmaal vatbaarder voor ziektes, door de aanwezigheid van bijvoorbeeld aids. Dat is een ziekte die niet alleen bij homoseksuelen voorkomt, want ook heteroseksuelen kunnen het krijgen, maar het is wel een gevaar. Gelukkig kun je je eenvoudig elk half jaar laten testen. Je gaat dan naar de GGD en binnen vijf minuten ben je klaar. Binnen een week hoor je dan of alles goed is of niet. Zelfs als het niet goed is, zijn er tegenwoordig zeer veel middelen om de ziekte te bestrijden.”

Als homoseksuele mannen meer gewend zijn aan een bezoek aan de GGD dan heteroseksuele mannen, is het dan ook zo dat ze sneller naar een huisarts gaan en wellicht ook eerder ontdekken dat ze andere enge ziektes hebben zoals prostaat- of teelbalkanker?

“Nee, zo werkt het niet. Alle mannen willen stoer zijn en vinden het eng om naar een dokter te gaan. Waarom is dat? Zo zijn we nu eenmaal. Mannen die hardlopen zullen ook vaak harder trainen dan het schema aanraadt. Vervolgens raken ze sneller geblesseerd dan vrouwen of staan niet fit aan de start.”

Verandert dit denk je? “Movember doet hier in ieder geval zijn best voor. Maar één keer per jaar aan je gezondheid denken is natuurlijk niet genoeg. Misschien moet je het nieuwe jaar er ook voor aangrijpen. Zo zijn er vast andere momenten te bedenken om hier aandacht voor te vragen.”

En als SOA’s nog zoveel voorkomen en mannen niet naar een huisarts gaan, moeten SOA’s dan ook niet onderdeel worden van Movember? “Eigenlijk wel. Gelukkig kun je tegenwoordig met een pil al heel veel doen. Als je die inneemt, kun je het in ieder geval niet overdragen, maar je moet dan wel steeds die cocktail nemen. Op de site Van Man tot Man kun je informatie vinden over SOA’s en waar je je kunt laten testen. Ik heb in het verleden reclame voor ze gemaakt en heb door heel Amsterdam op posters gehangen.”De Movember Run AmsterdamDit is de eerste keer dat je meedoet. Wat verwacht je van de Movember Run Amsterdam? “Ik heb er ontzettend veel zin in. Mensen komen voor hun plezier, dus ik verwacht heel veel gezelligheid. Het is een leuke manier om aandacht te vragen voor de gezondheid van de man. Het Vondelpark is sowieso één van de trekpleisters van Amsterdam. Ik hoop dat er veel publiek komt, want dan gaan mensen er over praten en wordt het volgend jaar een nog groter succes. Ook voor de hardlopers is dat belangrijk.”Wordt Wesley de nieuwe winnaar?Vorig jaar liep Pim Evers de Movember Run Amsterdam uit in 00:18:57. Ga jij de Movember Run Amsterdam dit jaar winnen? “Ik hoop het wel! Ik zou het in 15 minuten moeten kunnen doen. Maar eigenlijk is dat helemaal niet belangrijk. Ik vind het veel belangrijker dat het een gezellige middag wordt in het Vondelpark. Ik hoop dat het lekker druk wordt!”

En dat hopen wij natuurlijk ook! Dus als je je nog niet hebt aangemeld, doe dat dan snel op onze registratiepagina. Tot zondag 29 november!Foto Kees SnepvangersReacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.