Morun 2020

Movember Run

Amsterdam

Movember 25th

“Ik ben geen arts, maar kan wel geld inzamelen voor Movember”

  • Geplaatst op
  • Door Bertram Welink
  • Geplaatst in Interviews
  • 0
“Ik ben geen arts, maar kan wel geld inzamelen voor Movember”

Vorig jaar deed Hans van der Lans voor de eerste keer mee aan de Movember Run Amsterdam. Hij werd binnengehaald door de man met de hamer (Marco Groot), maar liet zich niet uit het veld slaan. Dit jaar doet hij weer mee. We spraken met hem over het belang van Movember en zijn deelname aan de Movember Run Amsterdam.

Hans is 49 jaar oud en als accountant verantwoordelijk voor 8 chemische bedrijven. Hij omschrijft zichzelf als iemand met een uitdrukkelijk gevoel voor verantwoordelijkheid en is bovendien al 5 jaar lang een fervent hardloper. Hij is in zijn leven op verschillende manieren met de ziekte kanker in contact gekomen en wil zich inzetten om deze ziekte te bestrijden.

Waarom is deelname aan Movember voor hem zo belangrijk? “Vrouwen krijgen vanaf een bepaalde leeftijd een uitnodiging om zich te laten onderzoeken. Voor mannen geldt een vergelijkbaar onderzoek echter niet voor prostaat- of teelbalkanker. Ik was op zoek naar een hardloopwedstrijd die ik zonder intervals kon lopen. De Movember Run Amsterdam paste bij mijn doel om hard te lopen voor de bestrijding van kanker.”



Hardlopen met een missie

In 2013 liep hij zijn eerste marathon en deed ook mee aan de editie van 2014. Toch ziet hij een groot verschil met de Movember Run Amsterdam. “Ik vond de sfeer bij de Movember Run echt heel leuk. Het is een heel aparte loop en dat bedoel ik op een positieve manier. Veel mensen komen verkleed en het viel me op dat opvallend veel vrouwen meedoen. Bovendien is 5km eenvoudig af te leggen.”

Hans rent ook voor het VUmc (VU Cancer Center) en legt uit dat prostaatkanker tot veel schrik in zijn omgeving heeft geleid. “Ik ben veel dierbaren kwijtgeraakt aan kanker in het algemeen. Zo verloor ik een goede vriendin en ook mijn vrouw heeft kanker gehad. Ik ben geen arts en ook geen uitvinder, maar ik kan wel geld inzamelen. Dus één keer per jaar sleur ik mijn lichaam door Amsterdam voor de Movember Run Amsterdam. Door op social media te posten en mensen attent te maken op het belang ervan, zorg ik dat ook anderen het belang ervan inzien.”



Movember, meer dan alleen een snor

Wanneer ik Hans vraag wat Movember voor hem betekent, antwoordt hij dat Movember zich op een positieve manier sterk maakt voor prostaat- en teelbalkankeronderzoek bij mannen. “En dat je dan een maand lang een snor moet dragen, dat neem ik maar voor lief,” antwoordt hij. Maar weet je dat Movember meer is dan dat, vraag ik hem. Het is even stil, dus ik leg uit dat Movember zich ook inzet voor de mentale gezondheid van de man.

“Dat is ook zeer belangrijk,” reageert hij. “Er zou een toegankelijkere manier moeten zijn om mentale problemen op te lossen. Zeker bij mentale problemen word je al snel veroordeeld. Een gesprek aangaan met GGZ (geestelijke gezondheidszorg, red.) vormt toch een drempel; dat is een taboe die nog steeds doorbroken moet worden,” zegt hij.

“Vaak denken mensen dat het hen nooit zal overkomen. Ze staan zo sterk in hun schoenen. Maar geloof me, zelfs als je sterk in je schoenen staat, kan er iets gebeuren – of kunnen meerdere dingen gelijktijdig gebeuren – waardoor je het even niet meer weet. Als het dan mis gaat, zul je het gevoel hebben dat er geen hulp voor je is, want vaak is er weinig begrip. Je hebt dan veel tijd nodig om daar overheen te komen. Dat kan soms jaren duren.”

Hoe komt het dat mannen zoveel moeite hebben om daar over te praten? “Mannen willen hun zwaktes niet laten zien. Wanneer je je zwaktes toont, kunnen deze tegen je gebruikt worden. Daar ligt een maatschappelijk probleem. Dat gebeurt al in de kindertijd. Stel, je wordt veel gepest. Dan laat je je zwaktes niet zien, want dan word je nog meer gepest. Maar ook de pestkop zal zijn zwaktes niet laten zien, want die weet dat dat zijn positie zal verzwakken.”

Volgens hem geldt dit ook voor ziektes. “Prostaatkankeronderzoek is geen prettig onderzoek. Het kan een drempel zijn om zo’n onderzoek te laten plaatsvinden. Als je een vrouwelijke arts hebt, kan je je ongemakkelijk voelen bij zo’n onderzoek, maar ook als je een mannelijke arts hebt voel je je kwetsbaar. Voor mannen is dat toch echt een probleem.”

Er is dus veel ‘maatschappelijk werk’ te verrichten voor Movember. Is één keer per jaar dan wel voldoende? “Nee, eigenlijk niet, maar ik begrijp wel waarom ze het bij één keer houden. Als je het vaker zou doen, zou je een overkill krijgen en dan werkt het niet meer. Wat wel zou helpen is wanneer alle mannen in november een gratis test zouden mogen doen, zoals vrouwen dat ook hebben. Dan zet je mannen echt aan tot actie.”



De Movember Run Amsterdam

Het is tijd voor luchtiger zaken; dit is de tweede keer dat je meedoet. Kan je iets vertellen over de vorige editie? “Wat mij opviel was dat veel mensen verkleed komen en er veel vrouwen meedoen. Ik was zelf zeer gespannen, want 5km zonder interval was een echte inzet. Gelukkig was er een goede begeleiding. Ik kwam als laatste binnen en werd opgehaald door de man met de hamer. Dat is wel echt wat anders dan bij andere hardloopwedstrijden.”

“Ik heb deze wedstrijd echt voor mezelf gedaan, zonder reclamekleding. Er zijn weinig wedstrijden waar ik steevast terug kom. Movember Run Amsterdam is één van de vier wedstrijden waar ik ook de komende jaren aan mee blijf doen.”

Waarom zouden anderen ook mee moeten doen aan de Movember Run Amsterdam? “Omdat het leuk is, laagdrempelig en het geeft aandacht aan iets wat meer aandacht verdient. Bovendien is het een goede manier om gezond te blijven en een leuke middag te hebben.”

Tenslotte de belangrijkste vraag; ga je je tijd dit jaar verbeteren? “Mijn vorige tijd was negenendertig minuten en een beetje. Ik ga nu voor een tijd onder de zesendertig minuten. Dat zou erg fijn zijn!”



Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.