Movember-ambassadeur Joost Reijns: ‘De echte helden zijn de mensen die onderzoek naar kanker helpen financieren’
- Geplaatst op
- Door Bertram Welink
- Geplaatst in Interviews
- 0
Olympisch kampioen zwemmen Maarten van der Weijden was vorig jaar ambassadeur van Movember. Dit jaar wordt hij opgevolgd door Joost Reijns, die als gevolg van een tumor de Olympische Spelen aan zich voorbij zag gaan. We spraken met hem over zijn ervaring met teelbalkanker en zijn rol als ambassadeur van zowel Movember als de Movember Run.
“Bijgelovig ben ik nooit geweest, maar in 2012 werd op vrijdag de dertiende de diagnose teelbalkanker vast gesteld. Kanker was voor mij onbekend en stond gelijk aan ernstig ziek zijn, overgeven, kaal worden en wellicht overlijden. Wat ik nog het ergste vond in deze periode was dat mijn broertje vroeg of ik dood zou gaan. Hier kon ik geen antwoord op geven, wat me erg raakte,” vertelt Joost ons.
Tijdens de Europese kampioenschappen kortebaan in het Poolse Szczecin werd hij vijfde op de 200m vrije slag. Dankzij een loting werd er een dopingcontrole uitgevoerd, die in zijn geval afwijkende waarden vertoonde. “Met een glimlach meldde ik mij bij de dopingcontrole. Routineklusje, zo gepiept. Alleen een maand later vergaat het lachen mij. Het is een doordeweekse avond in Amsterdam, als op 12 januari 2012 om half acht de telefoon gaat. Het is Teamarts Reinier de Groot met slecht nieuws van de Europese zwembond LEN. Het eerste dat je dan denkt is ‘iemand heeft met mijn eten of drinken gerommeld!’ Het bleek het Beta HCG hormoon te zijn, wat duidt op het gebruik van een groeihormoon of sporen van een tumor in het lichaam. Toen wist ik het zeker: het is mijn linker teelbal, dat kon niet anders”.
Hoe wist je dat toen al zo zeker? “Ik was al eerder bij de huisarts geweest, omdat ik iets voelde aan mijn linker teelbal. De huisarts kon toen niets voelen, maar gaf voor de zekerheid een antibiotica kuur om de pijn te bestrijden. De teelbal bleef ondertussen groeien en hoewel de pijn minder werd, bleef ik het gevoel houden dat er iets mis was”.
Toen teelbalkanker werd bevestigd volgde een succesvolle operatie waarbij de teelbal werd verwijderd. Toch bleken er ook nog uitzaaiingen in de lymfeklieren te zitten. “In de inmiddels verwijderde teelbal bleek een volledig ingekapselde tumor van drieënhalve centimeter doorsnee te zijn aangetroffen. Een embryonaal gezwel, dat er al sinds mijn geboorte zat. Honderdduizenden jongens dragen zoiets met zich mee. Bij slechts zeshonderd tot duizend mannen ontwikkelt het zich jaarlijks tot een tumor”.
Een chemokuur volgde van twaalf weken, verdeeld in vier cycli. De eerste vijf dagen werden deze aan het infuus doorgebracht, vijf tot zes uur per dag chemo, en de andere tijd moest hij ook aan het infuus blijven om het lichaam door te spoelen met vocht. Kortom 5 dagen lang vast aan een infuus. Al snel daalden de waardes van de tumormarkers, maar uit de controle CT-scan bleek dat de uitzaaiingen niet waren verdwenen en een tweede operatie was noodzakelijk.
4 jaar later
Joost zag de Olympische Spelen door zijn ziekte aan zich voorbij gaan. 2012 had de kers op de taart van zijn topsportcarrière moeten zijn, met de Olympische Spelen van Londen als hoogtepunt. Het liep echter allemaal anders. “Ik moest mijn gezondheid terug krijgen voordat ik weer verder kon gaan met het najagen van mijn dromen”. Zijn topsportcarrière is alweer in volle gang. “In het begin ben je blij met elke meter die je weer goed door het water komt. De eerste wedstrijden volgden en gingen per keer sneller. Ik leek de junior van vroeger. Naarmate de tijden bijna weer op het oude niveau kwamen en ik 6 maanden na de gezondheidsverklaring Nederlands Kampioen werd, werden ook de verwachtingen groter. Het was moeilijk om rustig te blijven. Toch kwam het succes uiteindelijk. Op het EK in Berlijn in 2014 werden we met de 4x200m vrije slag vijfde van Europa, in een nieuw Nederlands Record. Mijn gedrevenheid komt uit het feit dat ik veel plezier haal uit wat ik doe. Ik ben bevoorrecht om voor Nederland te mogen uitkomen. Dit wilde ik dan ook graag doen op de Olympische Spelen van 2016”.
Omgaan met kanker
Je gaf eerder in dit interview aan dat teelbalkanker bij jou werd ondekt na een dopingcontrole, eigenlijk niet meer dan een ‘relatief eenvoudige’ controle van je urine. Als dit zo eenvoudig is, waarom is dit dan niet voor iedereen beschikbaar denk je? “Ik denk dat dit veel tijd en daarom veel geld kost. Het betekent natuurlijk nogal wat als je van iedere jonge man de urine periodiek moet controleren. Maar je kunt natuurlijk zelf ook al veel doen. Als je iets voelt, ga dan naar de dokter. En als het antwoord niet bevredigend is, ga het gesprek dan aan met je arts en leg uit waarom je denkt dat er misschien toch meer aan de hand is”.
Je zei dat je had verwacht erg ziek te worden. Was je dat dan niet? “Ik bedoel dat ik niet hoefde over te geven, kaal ben ik wel geweest en ziek heb ik me zeker wel gevoeld. Maar door een behandeling op maat, is het alemaal veel draaglijker geweest dan ik had verwacht. Dat komt ook omdat ik er op tijd bij was. Ik heb ook zeker patiënten gezien die er veel slechter aan toe waren”.
Heeft jouw sportieve achtergrond een positieve bijdrage aan je herstel geleverd, denk je? “Ook ik heb tijdens mijn ziekte veel kracht verloren. Ik heb een vermoeidheid gezien die ik niet eerder heb gekend. Maar door mijn sportieve achtergrond was mijn conditie wel beter, dus dat heeft zeker geholpen. Of dat betekent dat sportieve mensen minder snel ziek worden, durf ik niet te zeggen”.
Ambassadeur van Movember
Dit jaar ben je ambassadeur van Movember. Waarom is dat zo belangrijk voor je? “Ik ben bewust geworden van het feit dat de combinatie van wat mij is overkomen en wat ik weer kan doen (topsport bedrijven), anderen steun kan geven naar herstel. De periode dat ik ziek was ben ik vaak een held genoemd, maar wat had ik gedaan? Ik was gaan liggen in het bed en liet de kunde van de artsen los op mijn lichaam. Het behandelplan ben ik goed doorgekomen. Mede door de oncologische kennis die men nu heeft heb ik een behandelplan op maat gekregen. Om therapie op maat te kunnen krijgen is onderzoek nodig. Diegenen die dit helpen te financieren of op welke manier dan ook een bijdrage leveren, dat zijn mijn helden”.
“Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die te maken heeft, of heeft gehad, met kanker. Daarom is het samen stilstaan bij kanker iets bijzonders. 1 op de 2 mannen en 1 op de 3 vrouwen krijgt kanker. Laten we er daarom voor zorgen dat het een chronische ziekte wordt en dat iedereen een behandelplan op maat kan krijgen”.
Hoe zie je je rol als ambassadeur van Movember? Wat wil je bereiken? “Ik vind het belangrijk om iets terug te doen voor de mensen die onderzoek naar teelbalkanker mogelijk maken, op welke manier dan ook. Ik wil awareness creëren en educatie mogelijk maken. Als ik een bijdrage kan leveren aan beter onderzoek - een test voor iedereen zoals we eerder bespraken – dan zou dat geweldig zijn”.
Ambassadeur van de Movember Run
Je bent niet alleen ambassadeur van Movember, maar ook van de Movember Run Amsterdam. Hoe denk je dat dit hardloop event een positieve bijdrage kan leveren? “De Movember Run maakt op een ludieke manier een heel serieus onderwerp bespreekbaar. We kunnen kanker natuurlijk heel serieus bekijken, maar door op een luchtige manier een bijdrage te leveren, zet je mensen eerder in beweging. Dat doen jullie heel goed door er letterlijk en figuurlijk een circus van te maken”.
Waarom denk je dat events als de Movember Run Amsterdam zo belangrijk zijn voor het succes van Movember? “Het brengt mensen in beweging en zorgt ervoor dat je op een luchtige manier over serieuze zaken kunt praten. Dat past bij Movember en levert dus een belangrijke bijdrage”.
Wat wil je tenslotte nog tegen mensen zeggen die twijfelen over deelname aan de Movember Run? “Gewoon meedoen! Je zamelt er geld mee in voor een goede zaak en je doet het voor elkaar. Het is een zeer laagdrempelig event, van slechts 5km, dus trek je schoenen aan en beweeg voor de gezondheid van de man!”
Reacties
Wees de eerste om te reageren...